Het meten van elektrodynamische velden

Elektrodynamische velden zijn altijd frequentie afhankelijk daar komt ook de term dynamisch vandaan. We starten in het plaatje hierboven bij de hoogspanningsmast in het elektrodynamisch spectrum 0 hz tot 300 Hz. Dit is de huis tuin en keuken stroom welke bij de meterkast uiteindelijk het huis binnenkomt. Dit noemen we Alternating Current of AC wisselstroom, deze bestaat uit een elektrisch en een magnetisch veld. Verderop in de afbeelding zie je nog de radiofrequenties tot 300Mhz en de microgolven tot 300 Ghz daarover later meer.

 

Hieronder trekken we het elektrodynamische veld uit elkaar in het elektromagnetische veld en het elektrische veld, deze velden gaan we nu apart te bekijken.



Het elektrische veld:

Het elektrische veld is capacitief en wordt gecreëerd met behulp van een elektrisch spanningsverschil dat tussen verschillende (geleidend materiaal) platen en cilinders aangelegd wordt.

Uit proeven met bijvoorbeeld een elektrisch geladen ijzeren punt en papiersnippers, blijkt dat elektrische krachten op afstand merkbaar zijn. Om deze krachtwerking op afstand te kunnen beschrijven is het begrip veld ingevoerd. Zo kennen we elektrische, magnetische en gravitatievelden.

Een elektrisch veld ontstaat waar ladingen aanwezig zijn. Zo heeft een (bolvormige) lading q1 een elektrisch veld met sterkte E om zich heen, een elektrisch veld koppelt aan op je lichaam door capacitieve koppeling en is meetbaar. We drukken deze flux dichtheid van dit veld in dit geval uit in V/m (Volt per meter)

Elektrische velden laden je lichaam op met spanning deze spanning zijn voor sommigen te voelen , zodra je op een aardings matje of buiten op het gras op je blote voeten gaat staan ben je deze velden al weer kwijt. Niet zo heel spannend dus. Maar voor de sensitieve kan dit een druk geven aangezien elektrische ladingen een druk uit oefenen op lichaams cellen. (membraamdruk) In een plus geladen ruimte is het lichaam vaak de min en lig je net op je aardingsmatje dan gaat er een stroom (i) lopen.

 

Het elektro magnetische veld:

Een dynamisch magnetisch veld is inductief en ontstaat in een elektra kabel zodra er ook daadwerkelijk een stroom (i) loopt. En er sprake is van een lus, hoe groter de lus hoe sterker het veld. We drukken deze flux dichtheid van dit veld uit in Tesla . Een goed aangelegde installatie heeft geen lussen. Pas bij een storing in de installatie door bijvoorbeeld een draadbreuk kan er een magnetisch veld ontstaan.

Zelf meet ik ze op grondkabels van een bekend signaal kabel bedrijf. En het veld loopt tot in de slaapkamer. Magnetische velden worden in verband gebracht met stijve gewrichten en andere lichaams ontstekings problematiek. Voor mij de hoofdzaak om hier prioriteit aan te geven om deze te meten en of te neutraliseren en als dat niet kan is afstand nemen vaak voldoende. Staat je bed in zo'n veld dan is het noodzaak om aktie te ondernemen.

 

 

 

 

 

Om deze velden snel en visueel inzichtelijk maken is de NFA1000 zeer geschikt, de plaatjes hieronder laten een slaapkamer zien met een middelmatige verhoging op zowel het magnetische (geel)  als het elektrische veld (roze/rood) , terwijl donkergroen is ideaal maar bijna niet haalbaar, als ik in het lichtgroen / geel meet dan heb je een prima leefomgeving. De slaapkamer is dus magnetisch ok in deze meting. Enkel lopen de waardes in de avond en de nacht nog op. Het advies is dan om altijd een 24 uurs meting te doen om dit soort velden volledig inzichtelijk te krijgen. Het veld veranderd namelijk met de vraag naar stroom en dat wisselt per moment.

Het elektrische veld in onderstaand plaatje is inmiddels na het aanleggen van een groundings systeem van roze/rood naar groen gedaald.



Conclusie is dat we het pas weten als we meten,

Primair meet je de storende invloeden elektrodynamische veld van de elektrische huisinstallatie, dit noemen we het ELF gebied (extreem low frequentie) , daar waar je verlichting en je overige apparaten op werken. En dan voornamelijk de elektrosmog deze smog ontstaat o.a. door moderne elektronica zoals LED lampen smart TV en omvormers van zonnepanelen en laadapparaten van elektrische auto's.
 
Secundair meet je de hoogfrequent frequenties zoals bleutooth , wifi , 2G, 3G, 4G en 5G ofwel alles van 200 Mhz tot 8 Ghz . Als deze invloeden van buitenaf komen dan verdwijnen ze vaak zodra er elektrodynamisch is geneutraliseerd. Bijvoorbeeld de slaapkamer is gesaneerd tegen dynamische velden met muurverf. Breng je op de verf nog een aardings systeem aan, dan komen de primaire lagefrequente velden er ook niet of nauwelijks meer doorheen. Slaap lekker ;)
 
De sound & safe Pro2 meet hoogfrequente radio pulsen van 5 micro seconde. De meeste low budget meters halen dit niet en zijn niet geschikt voor het meten van moderne radiotechnieken. Zie hieronder een filmpje van de uitvinder van de Sound & Safe Pro 2
 
 
 
 
 
Het bedrijf 9Ci doet onderzoek naar de werking van HF meters. Hieronder zie je de resultaten. Opnieuw komt de Safe en Sound als beste uit de bus.